Seat Ibiza - testy, porady, recenzje, tuning samochodowy

KLUB SEAT IBIZA POLSKA
Forum miłośników marki Seat Ibiza


Łączny czas online:







Zgłoś swojego Seata do konkursu !

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lis 2007, o 13:28 

Ostrzezenia: (0%)
Witam, szukałem ale nie znalzłem pokrewnego tematu więc problem opiszę tutaj.

Podczas jazdy, znika "pedał gazu" , naciskam i nie ma reakcji przy naciśnięciu pedału, obroty natomiast wzrastają do 1100 i miga lampka świec żarowych, po wyłączeniu auta i ponownym rozruchu wszystko wraca do normy , po czym po jakimś czasie znowu to samo. Byłem w serwisie SEATA i facet bez podpięcia do kompa na oko zdiagnozował iż to wina tzw. "elektrycznego pedału gazu" . Dosyć duży koszt wymiany więc pytam czy ktoś miał to samo i co to ewentualnie może być innego by nie wymieniać na ślepo. Model Auta to 1.9 TDI 1999 r 90 KM przejściówka.


za wszystkie pomysły z góry dziękuję
[/i]


Góra
  
 
 Tytuł: Reklamy Google
Post
Online
Avatar u�ytkownika

Dołączył(a): 6 kwi 2008, o 22:00
 Tytuł: ODP
PostNapisane: 12 lis 2007, o 17:41 

Ostrzezenia: (0%)
Witam, jako że nikt nic nie napisał,uznam iż być może nikt nie miał takich problemów, dzisiaj po dokładnych badaniach w autoryzowanym serwisie , mechanik stwierdził iż przyczyną takiego zachowania auta jest zepsuty CZUJNIK POŁOŻENIA PEDAŁU PRZYSPIESZENIA G79, problem w tym że sprowadznie takiej części trwa 4 tygodnie czym mnie z lekka dobił, więc pytam czy ktoś ma moze dostęp do używanej takiej części ? albo ewentualnie wie gdize taką można dostać ? z góry dziękuję za wszystkie wpisy


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2009, o 17:29 
Offline
Uzytkownik
Uzytkownik

Dołączył(a): 31 maja 2009, o 16:57
Posty: 2
Płeć: Obojniak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 0s
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Witam
Mam ten sam problem....pytanie czy faktycznie to czujnik i czy wymiana pomogla...?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2009, o 18:46 
Offline
Uzytkownik
Uzytkownik

Dołączył(a): 8 lut 2009, o 21:53
Posty: 6
Płeć: Obojniak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 9m 26s
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
witam , otoz mialem taki sam problem w zimie :) najpierw proponowalbym sprawdzic czy w komputerze nie ma wody.
Mialem to samo, wlaczal sie tryb awaryjny i auto nie reagowalo na pedal gazu , po podlaczeniu do kompa wskazywalo ze uszkodzony jest wlasnie czujnik polozenia pedalu gazu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 cze 2009, o 18:35 
Offline
Uzytkownik
Uzytkownik

Dołączył(a): 31 maja 2009, o 16:57
Posty: 2
Płeć: Obojniak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 0s
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Witam
Wlasnie rozwiazalem problem..

Mianowicie ostatnimi dniami do szwankujacego pedalu gazu doszly objawy awarii pompy wtryskowej... Wiec zalamanie siegnelo zenitu...
Silnik co jakis czas tracil moc a dzwiek jego pracy przypominal dzialanie Traktoru/a lub slynny dzwiek popychaczy w polonezach :P

Co sie okazalo... Zalany kompletnie komputer sterujacy silnika... miejscami zaśniedziała od wewnątrz już obudowa ... po wysuszeniu i sprawdzeniu przez elektryka jak ręką odjął. Autko śmiga lepiej niż wcześniej(przed awarią).

Polecam sprawdzenie wilgoci w kompie przy poważniejszych awariach gdyż można wywalić pieniądze w błoto. Ja już myślałem że pompa pójdzie do regeneracji (pewnie kolo 1000 zł :P)

Niestety umiejscowienie ECU na podszybiu w tym modelu nie jest zbyt trafnym rozwiazaniem.

Po złożeniu kompa zasilikonowano porządnie musze tylko mu jeszcze dołożyć tam jakąś osłonke co by nie lało po nim nigdy więcej :P

Dodatkowo odpowietrzenie które komputer posiada miałem całe zatkane jakimś syfem co pewnie też przyczyniło się do nieodparowywania wilgoci z niego.

Mam nadzieje że moja informacja komuś pomoże.
Podstawa to nie poddający się elektryk i nadzieja :)

pozdrawiam
Mef


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2009, o 12:41 
Offline
Uzytkownik
Uzytkownik

Dołączył(a): 8 mar 2009, o 13:32
Posty: 2778
Lokalizacja: częstochowa
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 26d 11h 55m 29s
Podziękował : 26 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
auto: seat ibiza sport (99-02) ASV +
Witam, mnie komp pokazywał kosmiczne spalanie właśnie od wilgoci. Po wysuszeniu farelką jak ręka odjął. Lecz po wizycie u elektryka w sprawie klimatyzacji, dopiero się pogorszyło. Zaczeło wariować spalanie chwilowe, suszenie już nie pomagało. W końcu rzucił palenie, wtedy myślałem, że jak dorwe tego elektryka to mu nogi z d... powyrywam. Po kilku dniowych kombinacjach zauważyłem, że masa (2 brązowe kabelki) dyndają sobie koło komputera. Po ich podłączeniu spokój już trzy miesiące. Dodatkowo zrobiłem daszek z pleksy na kompa. Wszystko hula jak ta lala. Pozdrawiam.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2009, o 18:54 
Offline
Uzytkownik
Uzytkownik

Dołączył(a): 11 paź 2008, o 09:42
Posty: 114
Lokalizacja: poznań
Płeć: Obojniak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 1h 10m 39s
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Nie wiem czy w dobry temat uderzam ale sprubuje:) Mianowicie moj problem polega na falujacych obrotach, pedal gazu normalnie reaguje... ale czasami bez dotykania gazu obroty podnosza sie do gory i spadaja dopiero jak dosc mocno przygazuje...Moze ktos z Was Koledzy spotkał sie z czyms takim???? prosze o szybka pomoc poniewaz za dwa dni czeka mnie trasa 600km wiec jutro chcialbym sprobowac cos zrobic z tym falowaniem...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2009, o 18:59 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 paź 2006, o 19:47
Posty: 6205
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 9d 13h 25m 47s
Podziękował : 14 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy
auto: ASZ
pablo827 napisał(a):
Nie wiem czy w dobry temat uderzam ale sprubuje:)


niezbyt dobry temat

a czytales juz istniejace 8-) :?:
:arrow: http://seat-ibiza.pl/viewtopic.php?t=12487
:arrow: http://seat-ibiza.pl/viewtopic.php?t=10309
:arrow: http://seat-ibiza.pl/viewtopic.php?t=3916

_________________
Obrazek
jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie i nie tylko to zapraszam do mojego chomika
Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2009, o 08:21 
Offline
Uzytkownik
Uzytkownik

Dołączył(a): 11 paź 2008, o 09:42
Posty: 114
Lokalizacja: poznań
Płeć: Obojniak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 1h 10m 39s
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Sorry peter nie znalazlem tamtych...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 maja 2010, o 08:43 
Offline
Uzytkownik
Uzytkownik

Dołączył(a): 9 maja 2010, o 22:11
Posty: 8
Płeć: Obojniak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 0s
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
auto: Seat Ibiza, 1,9 tDi, 1998r
Witam wszystkich,

mam ten sam problem co w pierwszym poscie watku, a ze minal rok, to mam cicha nadzieje ze ktos wie cos nowego.

Sytuacja wyglada tak:

kilka dni temu moja ibi zaczela sie dziwnie zachowywac: w czasie jazdy zapalala sie kontrolka od swiec zarowych, obroty spadaly do nieco ponad 1000 i samochod przestawal reagowac na pedal gazu. Po wylaczeniu i ponownym odpaleniu wszystko bylo ok.
Na drugi dzien bylo jeszcze gorzej - nie dalo sie go nawet odpalic.

Po kilku dniach stania pod blokiem znowu odpalil, ale caly czas z bledem, obroty ok 1300, brak reakcji na gaz. Podlaczenie pod VAG wykazalo blad 00777 związany z czujnikiem położenia pedału gazu ( G79 ).

W tej chwili samochod odpala bez problemu, czasem nawet troche (jakies 20-30 minut) dziala ok, po czym wraca do tego samego stanu. Wtedy juz gaszenie i odpalanie nie daje zupelnie nic.

Czy ktos z Was sie z tym zetknal i jest w stanie poradzic cos wiecej niz jest tu napisane?
Z gory dzieki.

Pzdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 maja 2010, o 10:51 
Offline
Uzytkownik
Uzytkownik

Dołączył(a): 8 mar 2009, o 13:32
Posty: 2778
Lokalizacja: częstochowa
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 26d 11h 55m 29s
Podziękował : 26 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
auto: seat ibiza sport (99-02) ASV +
Witam, bazyl81, chyba jeszcze nikt nie odnalazł odpowiedzi na to pytanie. Proponował bym podmienić na próbę pedał gazu z podobnej ibi i jeśli pomoże to rozglądać się za może używanym.
Pozdrawiam.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lip 2011, o 07:57 
Offline
Uzytkownik
Uzytkownik

Dołączył(a): 30 wrz 2009, o 08:13
Posty: 129
Lokalizacja: Jabłonna p.Warszawą
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 7d 13h 33m 32s
Podziękował : 12 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
auto: CORDOBA AHU, 1.9TDI 99' przedFL 90==115KM
:boisie: Cholera mam to samo. Kontrolka od świec żarowych, obroty na luzie 1100-1300, brak reakcji na dodawanie gazu na komputerze awaria czujnika położenia pedału. Mechanik chce 2tys. za pedał i za wymianę :beczy:
Jak się dostać do sterownika silnika (gdzie on jest)? Były deszcze może go wysuszę. Wiem że gdzieś w podszybiu, ale gdzie?

_________________
280tys.km. 14lat, a 200km/h spokojnie łamie ;-) Jak tu nie uwielbiać tego autka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lip 2011, o 10:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 kwi 2009, o 09:28
Posty: 9326
Lokalizacja: Mława
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 57d 16m 36s
Podziękował : 31 razy
Otrzymał podziękowań: 589 razy
auto: Vario't
Ile?? 2tysie?? HAHAHAHAHA
Podnies maske i jak stoisz przodem do szyby to po prawej stronie pod plastikiem pod szyba jest komputer/sterownik/ecu.
Wiesz gdzie jest filtr przeciwpylkowy? To po przeciwnej stronie jest ecu:)
Popatrz na czujnik czy wtyczka Ci sie nie wypiela deko albo cos. Pedal wiele nie kosztuje a wymiana nie jest skomplikowana.
Kurde gdzies widzialem pomiary rezystancji pedalu gazu ale watpie czy to znajde:(

_________________
Tam gdzie kończą się pomysły, ja zaczynam tworzyć :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lip 2011, o 10:29 
Offline
Uzytkownik
Uzytkownik

Dołączył(a): 30 wrz 2009, o 08:13
Posty: 129
Lokalizacja: Jabłonna p.Warszawą
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 7d 13h 33m 32s
Podziękował : 12 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
auto: CORDOBA AHU, 1.9TDI 99' przedFL 90==115KM
Dzięki, sterownik znalazłem, ale wygląda w porządku, wszędzie sucho. Wyjąłem ten zasrany czujnik razem z pedałem. Nie ma co dostęp do niego jest przepiękny. Sam czujnik.. no cóż nie wygląda jakby się coś z nim stało, cały w obudowie plastikowej. Na pewno nie wygląda na taki co kosztuje 2 tysie z wyglądu dałbym mu najwyżej 50PLN. Moja żonka powinna być zadowolona, chciała dwa pedały (znaczy automat) to teraz ma.... :bezradny:
Spróbuję podzwonić po ASO czy nie mają takiego i poszukam o tej rezystancji może jeszcze coś się da zrobić :bezradny:

_________________
280tys.km. 14lat, a 200km/h spokojnie łamie ;-) Jak tu nie uwielbiać tego autka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lip 2011, o 16:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 kwi 2009, o 09:28
Posty: 9326
Lokalizacja: Mława
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 57d 16m 36s
Podziękował : 31 razy
Otrzymał podziękowań: 589 razy
auto: Vario't
Uzywany, plus minus 100zł kosztuje razem z pedalem. Sporo tego jest. Czujnik polozenia pedalu gazu ibiza 6K AHU ma nr 028907475B i pasuje od Alhambra 96-00r; Cordoba/Ibiza 93-99; Inca 96-03; Toledo 92-99

_________________
Tam gdzie kończą się pomysły, ja zaczynam tworzyć :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lip 2011, o 20:04 
Offline
Uzytkownik
Uzytkownik

Dołączył(a): 30 wrz 2009, o 08:13
Posty: 129
Lokalizacja: Jabłonna p.Warszawą
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 7d 13h 33m 32s
Podziękował : 12 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
auto: CORDOBA AHU, 1.9TDI 99' przedFL 90==115KM
No więc zamówiłem używaną część przez znany serwis internetowy, odbiór osobisty po drugiej stronie Warszawy. 70km w jedną stronę. Warszawska gawiedź kierujących oczywiście stosownie mnie otrąbiła, pomimo świateł awaryjnych, jako że na 5-tym biegu bez pedału gazu osiągałem zawrotną prędkość maksymalną 45km/h, oczywiście przekazywałem im stosowny międzynarodowy znak pokoju :hejka:
Gdy dojechałam na miejsce i podłączyłem sprawny czujnik gazu, Ibi nadal nie reagowała na jego dodawanie. Jak w przypadku zacnych kolegów, okazało się że zaśniedziało łącze komputerka. Vag pokazywał skalę ruchu pedału gazu, ale komputer nie rozumiał sygnału ("sygnał niezrozumiały"). Po odpięciu szyny (to było najtrudniejsze - szyna zapieczona) było czyszczenie i przesmarowanie pinów. Samochodzik, wiśta wio, znów hula jak szalony :hura: Myślałem że wyściskam mechanika :lol:
Swoją drogą, to nie najlepszy pomysł (konstruktorów) wrzucać komputerek w podszybie.

_________________
280tys.km. 14lat, a 200km/h spokojnie łamie ;-) Jak tu nie uwielbiać tego autka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2011, o 13:45 
Offline
Uzytkownik
Uzytkownik

Dołączył(a): 8 mar 2009, o 13:32
Posty: 2778
Lokalizacja: częstochowa
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 26d 11h 55m 29s
Podziękował : 26 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
auto: seat ibiza sport (99-02) ASV +
Witam, ja u siebie zrobiłem taką śmieszną osłonę z plexi, jest ona większa od ECU, bo czasem komp pokładowy po umyciu ibi pokazywał zawrotne spalanie, a po jakimś czasie jak samo przeschło to było ok. Po zamontowaniu plexi wszystko już kilka lat jest ok.
Pozdrawiam.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 mar 2013, o 14:36 
Offline

Dołączył(a): 6 mar 2013, o 14:10
Posty: 2
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 1h 39m 18s
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
auto: seat ibiza sdi 1,9 2001
Miałem też ten problem z pedałem gazu.Wiec postapiłem tak jak piszecie na forum tj.zacząłem od komputera pod maską po prawej stronie, wymontowałem i przeczyściłem styki i zamontowałem./nie odłaczyłem masy przy tej operacji/Efekt taki - rozrusznik kręci ,nie odpala,obrotomierz 1300 przy przekręconym kluczyku,włącza się wentylator chłodnicy i klimy. POMOCY


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 mar 2013, o 21:41 
Offline
Uzytkownik
Uzytkownik

Dołączył(a): 28 lis 2010, o 20:29
Posty: 775
Lokalizacja: kraków=>wieliczka=>gdów
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 98d 22h 29m 12s
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
auto: mietek ;)
a czasem przed usterką nie myliście samochodu lub nie dostała sie wilgoć ? ja miałem taki przypadek ze samochod po umyciu na myjni nie reagował na gaz lub sam sobie dodawał gazu....

_________________
zamiast plusa kliknij tutaj

jak by sie komuś nudziło :d to może sobie kliknąć :P i pooglądać http://adf.ly/Jt3oK
moja ibiza od 0-150km :)) https://www.youtube.com/watch?v=wFJiYRKoykQ


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 mar 2013, o 19:50 
Offline

Dołączył(a): 6 mar 2013, o 14:10
Posty: 2
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 1h 39m 18s
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
auto: seat ibiza sdi 1,9 2001
A jak wymontować ten czujnik ?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów
Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group