Seat Ibiza - testy, porady, recenzje, tuning samochodowy

KLUB SEAT IBIZA POLSKA
Forum miłośników marki Seat Ibiza


Łączny czas online:







Zgłoś swojego Seata do konkursu !

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 sty 2013, o 23:07 
Offline

Dołączył(a): 5 lut 2011, o 17:02
Posty: 7
Lokalizacja: Gdansk/Zbojno
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 3h 59m 41s
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
auto: Ibiza'00 1,9 TDI AGR 66 kW
Seat Ibiza 2000 1.9 TDI silnik AGR.
Problem polega na tym że czasami auto zwyczajnie nie chce zapalić, kręci i nic się nie dzieje. Zrobię tak kilka prób i w końcu przy 2-4 odpala normalnie z pół obrotu (bez szarpania, na dotyk). Czasami kontrolka świec mignie podczas kręcenia ale auto nie odpala. Podejrzewam przekaźnik świec (najczęściej rano przy mrozach odpala dobrze, świece grzeją, po rozgrzaniu i krótkim postoju czasami pojawia się problem).
Generalnie auto odpala super czy mróz czy lato, czy ciepły czy zimny.
Na vagu:
1 Fault Found:
18025 - Glow Plug Pre-Heat Indicator (K29): Open or Short to Ground
P1617 - 35-10 - - - Intermittent

Jakieś sugestie?


Ostatnio edytowano 22 sty 2013, o 00:00 przez rafal168, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Reklamy Google
Post
Online
Avatar u�ytkownika

Dołączył(a): 6 kwi 2008, o 22:00
PostNapisane: 21 sty 2013, o 23:08 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Dołączył(a): 7 gru 2010, o 22:33
Posty: 1599
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 92d 7h 29m 23s
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy
auto: Seat Ibiza Cupra :)
regulamin!

_________________
Była -----> viewtopic.php?f=85&t=29980
Była -----> ibiza6l/nowa-ibiza-tdi-kuba-t44132.html?hilit=nowa%20ibiza%20by%20kuba
Jest -----> Cupra :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sty 2013, o 22:11 
Offline

Dołączył(a): 5 lut 2011, o 17:02
Posty: 7
Lokalizacja: Gdansk/Zbojno
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 3h 59m 41s
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
auto: Ibiza'00 1,9 TDI AGR 66 kW
Ma ktoś jakiś pomysł? Wymieniłem przekaźnik 103 i 109, jak narazie nie pojawiły się trudności z uruchomieniem ale myślę że to przypadek. Po wyzerowaniu błędów w trakcie pracy silnika nie pojawia się nic nowego, natomiast przy próbie uruchomienia pojawia się powyższy błąd. W tym czasie kontrolka świec zapala się i gaśnie, wygląda na to że w tym obwodzie (w tym w zegarach) jest problem. Znacie jakieś typowe miejsca gdzie pojawiało się zwarcie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sty 2013, o 22:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 kwi 2009, o 09:28
Posty: 9312
Lokalizacja: Mława
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 56d 19h 7m 4s
Podziękował : 31 razy
Otrzymał podziękowań: 589 razy
auto: Vario't
Blad jest tylko ze wlaczyla sie tj. swieci sie kontrolka swiec zarowych czyli blad silnika. Nie ma typowego miejsca w tych zegarach, bo one sie nie psuja. Jesli tam cos padlo to ktos musial grzebac. Moze ktos myslal ze aby cofnac licznik to trzeba wylutowac pamiec i po takim zabiegu moze sie cos dziac z licznikiem.
Jesli po przekreceniu kluczyka w stacyjce nie zaswiecala sie kontrolka swiec to przekaznik 109byl winny. Wymieniles go to powinno byc oki z odpalaniem. Ale dziwne ze tylko jest blad kontrolki, a nic poza nim nie ma

_________________
[floatleft]Tam gdzie kończą się pomysły, ja zaczynam tworzyć :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sty 2013, o 23:48 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lut 2012, o 00:46
Posty: 637
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 21d 6h 59m 3s
Podziękował : 33 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy
auto: Черная Ибица '99 ALH
Według mnie błąd 18025 to błąd przekaźnika podgrzewania świec żarowych. Napisz czy po wymianie przekaźników odpala dobrze.

_________________
364Nm 167HP na turbinie z ALH


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sty 2013, o 20:18 
Offline
Uzytkownik
Uzytkownik

Dołączył(a): 28 lis 2010, o 20:29
Posty: 775
Lokalizacja: kraków=>wieliczka=>gdów
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 98d 22h 29m 12s
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
auto: mietek ;)
mi sie wydaje że kabel masuje z tąd sie błąd nie kasuje ....

_________________
zamiast plusa kliknij tutaj

jak by sie komuś nudziło :d to może sobie kliknąć :P i pooglądać http://adf.ly/Jt3oK
moja ibiza od 0-150km :)) https://www.youtube.com/watch?v=wFJiYRKoykQ


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 sty 2013, o 14:01 
Offline

Dołączył(a): 5 lut 2011, o 17:02
Posty: 7
Lokalizacja: Gdansk/Zbojno
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 3h 59m 41s
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
auto: Ibiza'00 1,9 TDI AGR 66 kW
Dzisiaj rano znów nie chciał odpalić. Załapał za 3 razem, przy każdej próbie zwracałem uwagę na kontrolkę świec żarowych - zapalała się, temperatura na parkingu podziemnym ok +5 st. Dzisiaj podłącze go znów pod komputer i przeskanuje w poszukiwaniu błędów. Poza tym nie mam żadnych problemów z tym samochodem, praktycznie bezawaryjny a mam go od 2 lat.
Dzięki za wszystkie sugestie, jakby coś jeszcze Wam wpadło do głowy, to dajcie znać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lut 2013, o 09:34 
Offline

Dołączył(a): 13 maja 2012, o 07:33
Posty: 2
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 3h 44m 45s
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
auto: IBIZA TDI+
i co rozwiązałeś problem? Ja mam to samo wymienione przekaźnik 109 i czujnik temp. Objawy: nie zapala się kontrolka od świec, dopierto za którymś przekręceniem stacyjki sie zapali i auto odpala normalnie, chociaż czasami za krótko podgrzewa świece. Auto stoi obecnie u elektryka prawdopodobnie uszkodzony sterownik :-/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lut 2013, o 12:28 
Offline

Dołączył(a): 5 lut 2011, o 17:02
Posty: 7
Lokalizacja: Gdansk/Zbojno
Płeć: Chłopak
Ostrzezenia: (0%)
Online: 3h 59m 41s
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
auto: Ibiza'00 1,9 TDI AGR 66 kW
Jeszcze nie rozwiązałem problemu, dopiero w weekend miałem trochę czasu żeby posiedzieć w garażu, zacząłem od sprawdzania punktów masowych. Musze porozpisywać sobie cały układ powiązany ze świecami żarowymi i pomierzyć opór na obwodach. Wymontowałem też sterownik silnika, był trochę zabrudzony,w jednym miejscu był też nalot/kamień od zawilgocenia,jest na nim jakaś folia ale mogło dojść do zalania. Jak tylko znajdę źródło problemów, dam znać. Napisz też co wymyślił elektryk, chociaż ja mam trochę inne objawy bo kontrolka świec się zawsze zapala. Powodzenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: xpeu89 i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów
Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group